Du er her: Hovedsiden  >  Grunnbok  >  Grunnbok  >  12 (Jeg er gründer)   >  Test deg selv  >  Utfyllingsoppgaver  >  Oppgave 1
   
  12. JEG ER GRÜNDER
 
Oppgaver
 
Test deg selv
 
Første utgave (2006)
 
Tilleggsstoff
 
Streif som lydbok
 
Til læreren
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Oppgave 1

Skriv inn ord eller begrep som mangler.

Den som etablerer en bedrift, kalles ofte en . Det er et tysk ord som betyr . Noen bedrifter er . Da er det bare én eier, som styrer innenfor de rammene som lover og tariffavtaler setter, og som er økonomisk ansvarlig for all .

En annen bedriftsform er , der to eller flere eiere har personlig ansvar for all gjeld i virksomheten. En tredje bedriftsform er . Når bedriften organiseres som et aksjeselskap, kan én eller flere gå inn som i bedriften, og de eier en større eller mindre del, ut fra hvor mange de har kjøpt. i aksjeselskapet må være på minst 100 000 kroner. kan være en kilde til kapital for et aksjeselskap.

Stortinget har bestemt at alle bedriftene i Norge skal registreres i , som ligger i . Dette registeret skal ha oversikt over hvem som er , hva bedriften , og hvor den holder til. Dette registeret er tilgjengelig for .

i markedet er med på å avgjøre om en bedrift går godt eller dårlig. Når bedriften er etablert, må det føres for driften. Det vil si å føre alle og som bedriften faktisk har, i en oversikt, og så regne ut om er tilfredsstillende. Hvis resultatet viser , har etableringen vært vellykket. En bedrift som går godt, går også med stort nok overskudd til at du kan gjøre nye og kanskje utvide den opprinnelige . En bedrift som går med over lengre tid, er ikke levedyktig og bør legges ned.

« Tilbake